Sohbet Girişi

Müslümanlık

Müslümanlık

Müslümanlık Hakkında Detaylar

Müslüman Nedir

Kelime-i şehadet getirerek islami sohbet İslam dinini tercih etmiş her kişi müslümandır. Allah’a, Hz. Peygamber’e ve O’nun haber verdiği şeylere yürekten inanıp, kabul ve tasdik eden kimseye de mümin denir. Müminler âhirette cennete girecekler, orada pek çok nimetlere kavuşacaklardır. Günahkâr müminler, suçları ölçüsünde âhirette cezalandırılsalar da sonunda cennete konulacaklardır. Müminlerin ebedî cennetlik olacağına dair Kur’an’da pek çok âyet vardır.

Kelime-i Şehadetin okunuşu şöyledir:

” Eşhedü en la îlahe îllallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhü ve resulü ”

Kelime-i Şehadetin türkçe anlamı:

“Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka hiçbir İlâh yoktur, ve yine şahitlik ederim ki Muhammed, O’nun kulu ve elçisidir. ”

İdeal Müslümanın Özellikleri

“İhsan”ın “Allah’ı görüyormuşcasına kulluk etmek” şeklinde tarifi “müslüman kişi”nin kalitesini pek veciz olarak ortaya koymaktadır. Allah tarafından görülmek, O’nu  görüyormuş gibi davranmak için yeterli sayılmıştır. Bu mü’minde sürekli bir kendi kendini denetim (murâkabe) şuuru geliştirecektir. Merkezinde ihsanın bulunduğu bir iman ve İslâm anlayışı ve hayatı herhalde ideal hayattır.

Bir gün Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in huzurunda bulunduğumuz sırada, elbisesi beyaz mı beyaz, saçları siyah mı siyah, yoldan gelmiş bir hali olmayan ve içimizden kimsenin tanımadığı bir adam çıkageldi. Peygamber’in yanına sokuldu, önüne oturdu, dizlerini Peygamber’in dizlerine dayadı, ellerini (kendi) dizlerinin üstüne koydu ve:

Ey Muhammed, bana İslâm’ı anlat! dedi.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

İslâm, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın resûlü olduğuna şehâdet  etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı (tastamam) vermen, ramazan orucunu (eksiksiz) tutman, yoluna güç yetirebilirsen Kâbe’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdu. Adam:

Doğru söyledin dedi. Onun hem sorup hem de tasdik etmesi tuhafımıza gitti. Adam:

Şimdi de imanı anlat bana, dedi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gü-nüne inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine iman etmendir” buyurdu.

Adam tekrar:

Doğru söyledin, diye tasdik etti ve:

Peki ihsan nedir, onu da anlat, dedi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

İhsan, Allah’a onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdu.

Adam yine:

Doğru söyledin dedi, sonra da:

Kıyâmet ne zaman kopacak? diye sordu.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem:

Kendisine soru yöneltilen, bu konuda sorandan daha bilgili değildir” cevabını verdi.

Adam:

O halde alâmetlerini  söyle, dedi.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

Annelerin, kendilerine câriye muamelesi yapacak çocuklar doğurması, yalın ayak, başı kabak, çıplak koyun çobanlarının, yüksek ve mükemmel binalarda birbirleriyle yarışmalarıdır ” buyurdu.

Adam, (sessizce) çekip gitti. Ben bir süre öylece kalakaldım. Daha sonra Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem:

Ey Ömer, soru soran kişi kimdi, biliyor musun?” buyurdu. Ben:

Allah ve Resûlü bilir, dedim.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

O Cebrâil’di, size dininizi öğretmeye geldi” buyurdu. [1]

HADİSTEN ÖĞRENDİKLERİMİZ 

1. Melekler insan kılığına girebilirler. Konuşabilirler, konuşmalarını insanlar da duyabilir.

2. İman, dinin esaslarını kabullenmek, İslâm ise, şer’î fiilleri yerine getirmektir. Binaenaleyh bu ikisi kavram olarak ayrı olmalarına rağmen, gerçekte biribirlerinden ayrı değildir.

3. Gücü yetenin kelime-i şehâdeti açıkca söylemesi, müslüman muamelesi görmesi için gereklidir.

4. Eğitim-öğretimde soru-cevap usûlü geçerli bir yoldur.

5. İlim adamlarına ve ilim meclislerine saygı göstermek esastır.

6. Kıyametin ne zaman kopacağını Allah’dan başka kimse bilemez. Bu konudaki söylentilere ve tahminlere asla aldanmamak, kulak asmamak gerekir.

7. İşlerin, üstesinden gelemeyecek olanların eline geçmesi, itaatsizliğin artması ve aile yapısının sarsılması kıyamet alâmetidir.

8. Müslümanın daima Allah’ın gözetimi (murâkabesi) altında olduğu bilinciyle yükümlülüklerini yerine getirmesi, sorumluluklarına sahip çıkması gerekmektedir.

9. İhsan ve murâkabenin iki derecesi vardır: Kulun “Allah’ı görüyor gibi” yaşaması, birinci derecedir. “Kendisini Allah’ın gördüğü şuuruna sahip olması” ise, ikinci derecedir.

İslami sohbet platformu olarak MüsLüman nedir ile alakalı sohbetimizin sonuna geldik başka bir islami konuda görüşmek dileğiyle.Selamün Aleykum Ve Rahmetullah Ve Berekatuhu. Selam ve Dua ile

Dinisohbeti Islam aleminin en büyük islami sohbet odaları sizlere dini sohbet konularında paylaşım imkanı sunmaktadır. 105

Sıradaki İslami Sohbetler


Cevap bırakın

Kategoriler
kategoriler
Genel Kurallar
kurallar
kuralduabahcesi Sohbet odalarımız +18 yaş kullanıcılar için uygundur. 18 yaş altı kullanıcıların girmesi yasaktır!
kuralDini Kanallar içerisinde "canlar Sohbet" ziyaretçilerine küfür etmek, devlet görevlilerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak yasaktır!
kuralYaşadığınız soru, destek veya takıldığınız yerlerde #help kanalını kullanabilirsiniz.
kuralislami Kanal yetkililerinin yaptığı uyarı dikkate almayan kişiler kanaldan tamamen uzaklaştırılacaktır.
kuralDiger kullanicilara yada Sohbetislam.com organizasyonunun butunune yapilan cikar yada zarar amacli eylemler,Yeni Turk Ceza Kanunun 213. Maddesince suc teskil edip,kanal sahibi tarafinca hukuki olarak işlem başlatma hakkına sahiptır..
kuralmüslümanlar Dini sohbet odamizin "islami Sohbet" Bölümü islam'a Hizmet Etmek Amacıyla- Kurulmuş Olup, Aksine Tutum ve Davranış.Sergileyen Herkes DÜNYA ve AHİRET Sorumluluğunu Üzerine Almıştır..
kuralİslami Sohbet ve buna bağlı tüm sitelerde, "AxiSohbet" küfür, argo, müstehcenlik içeren diyaloglarda bulunmak ve argo konuşmak, Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına, Atatürk'e, Devlet Büyüklerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak, ırk, dil, din, mezhep ayrımcılığı yasaktır!.
Mobil Sohbet Siteleri
kurallar

söz
yukarı