Sohbet Girişi

Dini sohbet ne demek

Dini sohbet ne demek

Dini sohbet ne demek Hakkında Detaylar

Dini sohbet ne demek islami Sohbet nedir, nasıl olmalıdır Evde Dini Sohbetler Yapmanın Fazileti Nedir ,Sohbetin önemi Dini sohbete nasıl başlanır,Dini Sohbet Eden Kişi İki Şeye Dikkat Etmeli

DİNİ SOHBET NE DEMEK

“Sahâbî” ve “sohbet” kelimeleri aynı kökten gelmektedir. Şüphesiz ki bu kelimeler arasındaki mânâ yakınlığı, tesâdüfî değildir. Zira sahâbeyi sahâbe yapan en mühim vesîlelerden biri de, onların Peygamber sohbetinden istifâde bereketine nâil olmuş bulunmalarıdır.

Gerçekten de sahâbe-i kirâm, Resûlullah Efendimiz’e duydukları muhabbet, hürmet ve edep hissiyâtı içinde, mânevî sohbet ve terbiyeden murâd edilen istifâdenin en müşahhas ve mükemmel numûnesi olmuşlardır. Bu sebeple “Sohbet, bir Sünnet-i Müekkede’dir.”[1] diyebiliriz.

Yine bu demektir ki, ibâdet vecdiyle îfâ edilen, feyz ve rûhâniyet dolu her sohbet; aslında Resûlullah Efendimiz’in sohbet meclislerinden günümüze ulaşan bir rahmet esintisi ve asr-ı saâdet neşvesidir.

Resûlullah şöyle buyurmuştur:

Bir grup insan, Allâh’ın evlerinden bir evde toplanır, Allâh’ın Kitâbı’nı okur ve onu aralarında müzâkere ederlerse, üzerlerine sekînet iner, onları rahmet kaplar ve melekler çevrelerini kuşatır. Allah Teâlâ da o kimseleri kendi nezdinde bulunanların arasında zikreder.” (Müslim, Zikr, 38; Ebû Dâvûd, Vitr, 14/1455; Tirmizî, Kırâat, 10/2945)

EN GÜZEL İSLAMİ SOHBET

Dolayısıyla en güzel sohbet, âyet-i kerîmeler ve hadîs-i şerîfler muhtevâsında yapılan sohbettir. Cenâb-ı Hak, kullarının bir araya gelerek âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerle müzeyyen bir sohbet meclisi oluşturmasından hoşnut olur. Bu kullarını kendi katındaki meleklere medheder. Böylece sohbete gelen insanlar, Allah katındaki seçkin meleklerin duâ ve muhabbetine mazhar olurlar.

Bu tür meclislerde bulunanlar, ilâhî affa da yakın olurlar. Rahmet melekleri onların etrafını kuşatarak yerden göğe kadar bir halka içine alır ve onları her türlü kötülük ve tehlikeden muhafaza ederler. Mecliste bulunanların zihinlerine ve gönüllerine açıklık ve ferahlık verirler.

et-Te’vîlâtü’n-Necmiyye isimli eserde şöyle denilmiştir:

Hazret-i Mûsâ ve Hazret-i Hârun’un, İsrâiloğulları’nın kötü muâmelesine rağmen kırk sene çölde onlarla birlikte kalmaları, İsrâiloğulları’nın da bu peygamberlerin Allah katındaki kıymetinin bereketiyle bulutla gölgelenmeleri, kendilerine çölde kudret helvası ve bıldırcın etinin indirilmesi, çok ibretlidir. Bu durum, hem sâlihlerle birlikte olmanın (sohbetin) bereketini hem de fâsıklarla birlikte olmanın kötü tesirini gösteren en güzel misâldir.” (Bursevî, Rûhu’l-Beyân, IV, 516)

[1] Sünnet-i Müekkede: Peygamber Efendimiz’in devamlı olarak yaptığı, sırf bağlayıcı ve kat’î bir emir olmadığını göstermek için nâdiren terk ettiği; farz ve vâcib olmayan amelleri.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş

Günlük Hayatta Kullanılan Dini İfadeler Nelerdir

Günlük hayatta kullanılan en genel dini ifade Allah razı olsun ifadesidir. Bu ifade bir kişiden iyilik veya yardım görüldüğünde yardımı yapan kişiye yardımı alan kişi tarafından söylenmektedir.

Bir işle uğraşılan kişiye söylenilen günlük hayatta sıklıkla kullanılan dini ifade ise Allah kolaylık versin ifadesidir. Bu ifade işi yapan kişinin işinin kolay hale gelmesi dileğiyle söylenmektedir.

Bebeği yeni doğan birine temenni yani bir dilek cümlesi söylenmektedir. Bu dilek cümlesi de günlük hayatta kullanılan dini bir ifadedir. Bu ifadeyi Allah analı babalı büyütsün cümlesi oluşturmaktadır.

Alışveriş yaparken bereketin gelmesi amacıyla dini bir ifade söylenmektedir. Bu ifade ise Allah bereket versin ifadesidir. Bu ifadeyi alışveriş yapan kişi değil mal karşılığında parayı alan kişi söylemektedir. Alışveriş yapan kişi de bereketini gör dini ifadesiyle karşılık vermektedir.

Hasta olan bir kişi ziyaret edildiğinde ziyaret eden kişi hasta ve yakınlarına Allah şifa versin dini ifadesini kullanmaktadır. Bu ifade hastalığın geçmesinin dileği şeklindedir.

Ders çalışan bir öğrenciye ya da bir kişiye Allah zihin açıklığı versin dini ifadesi bir başka kişi tarafından söylenmektedir. Bu ifade de dersi çalışan kişinin zihninin açık olmasını ve kolay öğrenmesi isteğidir.

Bir kişi bulunduğu bir yerden ve yanında olduğu kişiden ayrılıyorsa günlük hayatta kullanılan dini ifadeyi Allah’a emanet ol ifadesi oluşturmaktadır.

Günlük hayatta tek kelimelik olarak kullanılan dini ifadeler arasında ise maşallah ve inşallah kelimeleri yer almaktadır. Maşallah ifadesi bir olay karşısında sevinç ve şaşkınlık bildirmek için söylenmektedir.

İnşallah ifadesi ise Allah izin verirse anlamında kullanılmaktadır. Bu ifade yapılacak olan işin aslında Allah’ın izin vermesi isteğini dile getirmektedir.

Dinisohbeti Islam aleminin en büyük islami sohbet odaları sizlere dini sohbet konularında paylaşım imkanı sunmaktadır. 99

Sıradaki İslami Sohbetler


Cevap bırakın

Kategoriler
kategoriler
Genel Kurallar
kurallar
kuralduabahcesi Sohbet odalarımız +18 yaş kullanıcılar için uygundur. 18 yaş altı kullanıcıların girmesi yasaktır!
kuralDini Kanallar içerisinde "canlar Sohbet" ziyaretçilerine küfür etmek, devlet görevlilerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak yasaktır!
kuralYaşadığınız soru, destek veya takıldığınız yerlerde #help kanalını kullanabilirsiniz.
kuralislami Kanal yetkililerinin yaptığı uyarı dikkate almayan kişiler kanaldan tamamen uzaklaştırılacaktır.
kuralDiger kullanicilara yada Sohbetislam.com organizasyonunun butunune yapilan cikar yada zarar amacli eylemler,Yeni Turk Ceza Kanunun 213. Maddesince suc teskil edip,kanal sahibi tarafinca hukuki olarak işlem başlatma hakkına sahiptır..
kuralmüslümanlar Dini sohbet odamizin "islami Sohbet" Bölümü islam'a Hizmet Etmek Amacıyla- Kurulmuş Olup, Aksine Tutum ve Davranış.Sergileyen Herkes DÜNYA ve AHİRET Sorumluluğunu Üzerine Almıştır..
kuralİslami Sohbet ve buna bağlı tüm sitelerde, "AxiSohbet" küfür, argo, müstehcenlik içeren diyaloglarda bulunmak ve argo konuşmak, Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına, Atatürk'e, Devlet Büyüklerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak, ırk, dil, din, mezhep ayrımcılığı yasaktır!.
Mobil Sohbet Siteleri
kurallar

söz
yukarı